Круглий стіл «Інтеграція ВПО спільними зусиллями»

15.03.2019

15 березня 2019 р. у Дніпропетровській облдержадміністрації було проведено круглий стіл «Інтеграція ВПО спільними зусиллями». Його учасники обговорювали питання сприяння адаптації та інтеграції ВПО шляхом організації комплексного соціального супроводу за методом кейc-менеджменту.

У дискусії взяли участь радник голови Дніпропетровської ОДА з питань внутрішньо переміщених осіб Владислав Макаров,  заступник директора департаменту соцзахисту населення Дніпропетровської облдержадміністрації Юрій Петренко,  директор «БО «БФ «Карітас Донецьк» у м. Дніпро о. Василь Пантелюк, представники «Українського  фонду соціальних інвестицій»  Ганна Аладжальян та Елла Соколюк, директор Дніпропетровського обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Лілія Калитюк, представники урядових структур, а також громад Павлограду, Кам`янського. Кривого Рогу, інших міст та сел Дніпропетровської області.

Учасники круглого столу зазначили, що одним з найважливіших та найнагальніших питань українського суспільства на шостому році переселення все ще залишається проблема розбудови ефективних механізмів підтримки та соціальної інтеграції внутрішньо переміщених осіб.

Українським фондом соціальних інвестицій було представлено аналіз стану інтеграції та адаптації ВПО у цільових громадах Дніпропетровської області (зокрема, у Павлограді, Лозовій, Дергачах, Золочеві, Богодухові, с. Чумаки), з метою виявлення наявних ресурсів, визначення проблемних місць та конфліктних ситуацій, які можуть стати бар’єрами в процесі розбудови порозуміння в приймаючих громадах.

Були приведені статистичні дані, згідно яких рівень інтегрованості ВПО у Дніпропетровській обасті є досить високим – 67%.

Найбільш гострими проблемами для ВПО є ті ж самі, що і для місцевих мешканців – нестача коштів, забезпечення житлом та роботою тощо. Про це свідчать дані, згідно з якими питання забезпечення житлом (21.8%), працевлаштування (23,6%) так само важливі для цієї категорії громадян, як і організація спільного дозвілля ВПО та місцевих (20%) або інформованість місцевих мешканців про проблеми переселенців (20,9%).

Тобто, не хлібом єдиним жива людина. Про це зазначив директор БО «БФ «Карітас Донецьк» у м. Дніпро о. Василь Пантелюк, наголосивши про надважливість духовної підтримки тих, хто опинився в складних життєвих обставинах. Її надання важливіше за будь-які матеріальні питання. Тому соціальним працівникам та организаціям, які надають соціальні послуги, необхідно цьому вчитися.

БФ «Карітас Донецьк» має вагомий досвід навчання у закордонних колег та співпраці з німецькими партнерами в організації комплексного соціального супроводу за методом кейc-менеджменту. Можна з упевненістю зазначити його дієвість, ефективність та переспективу розвитку в Україні. Адже успішні кейси дають високу мотивацію для подальшої роботи.

Дискусія носила живий, жвавий характер. Учасники круглого столу поділилися власним досвідом роботи та досягли домовленості щодо подальшої тісної взаємодії та консолідації зусиль для допомоги ВПО у Дніпропетровській області.