Круглий стіл з обговорення «Хартії Паліативної допомоги»

15.02.2019

14 лютого 2019 року відбувся Круглий стіл з обговорення «Хартії Паліативної допомоги» та медичного капеланства представниками релігійних спільнот, громадських організацій, закладів охорони здоров'я.

В ньому взяли участь синкел соціального служіння Донецького екзархату УГКЦ, директор БО «БФ «Карітас Донецьк» отець Василь Пантелюк та керівник медико-соціального проекту «Домашня опіка» Оксана Шух.

На жаль, в Україні  кожного року зростає кількість паліативних хворих, і Дніпро - єдине місто в Україні, в якому впроваджується комплексна допомога для них. У місті за сприяння Дніпровського міського голови Борис Філатова запроваджено «Муніципальну програму надання паліативної допомоги в амбулаторних умовах на 2018 - 2021 р.р.». Подібних програм в Україні немає. Загальний обсяг її фінансування з міського бюджету становить понад 40 млн грн, за даними Дніпровської міської ради.

Загалом на Дніпропетровщині паліативної допомоги потребують близько 5000 пацієнтів.

В Єдиному центрі соціальних послуг  БО «БФ «Карітас Донецьк» у м.  Дніпро надаються медико-соціальні послуги «Домашня опіка» важкохворим особам або особам з інвалідністю, які не здатні до самообслуговування і потребують постійної сторонньої допомоги.

Соціальні працівники надають посильну допомогу таким людям, але її надання паліативни хворим без комплексної програми неможливо.

"Люди заслуговують на те, щоб помирати в гідних умовах." - вважає о. Василь Пантелюк.Тому  удосконалення системи паліативної допомоги для забезпечення максимально можливого покращення якості життя людей з невиліковними хворобами і обмеженим прогнозом життя, а також надання соціальної, духовної, психологічної підтримки хворому та його рідним є дуже важливими, потребують великої роботи та спільних зусиль влади, місцевої громади, релігійних та неурядових організацій.

В матеріалі використані фото заходу Дмитра Поворотного..