01.02.2021

Проект: «Лобіювання сталого надання соціальних послуг для вразливого населення, що постраждало внаслідок конфлікту в Україні, у п'яти центрах "Карітас" в рамках реформи децентралізації”.

Країна:

Країна: Україна

Регіони: Дніпро, Краматорськ, Київ, Маріуполь, Запоріжжя

Тривалість проєкту: серпень 2020 - квітень 2025

Мета проекту: Проект робить внесок у довготривале становлення п'яти існуючих соціальних центрів Карітасу через інтенсивну адвокаційну діяльність в контексті національної реформи децентралізації.

Загальною метою є посилення стійкості внутрішньо переміщених осіб (ВПО), які постраждали від конфлікту, та соціально вразливих місцевих громад шляхом надання соціальних послуг. В той час як попередні проєкти були спрямовані на створення та надання соціальних послуг та гуманітарної допомоги для ВПО та місцевих громад в Україні, цей проєкт спрямований на забезпечення сталості соціальних послуг та соціальних центрів, створення яких в попередніх проєктах профінансовано BMZ . Це буде досягнуто шляхом розробки та реалізації стратегії виходу, яка отримає нові можливості в рамках національних процесів децентралізації в Україні.

Сьогодні "Карітас" - це конфедерація зі 165 національних благодійних організацій, що діють у 200 країнах світу, мають спільну мету і напрями роботи, допомагають щороку більше 25 мільйонам осіб. Завдяки підвищенню конкурентоспроможності, підвищенню прозорості та підвищенню доступності та якості соціальних послуг, проєкт спрямований на подальший розвиток їхньої концепції. Основні принципи надання соціальних послуг потребують координування та подальшого розвитку у співпраці з новими територіальними адміністративними одиницями та з урахуванням принципу субсидіарності, щоб неурядові надавачі послуг, у тому числі Карітас, могли брати участь у їх наданні більш інтенсивно та з більш довгостроковою перспективою.

Очікувані наслідки: Основні соціальні послуги з догляду вдома та роботи з дітьми і молоддю є самозабезпечені завдяки реформі децентралізації та новим підходам до диверсифікації джерел фінансування.

Цільова група і планова кількість бенефіціарів:

Прямі бенефіціари:

-          20 урядових та неурядових установ на національному, регіональному та місцевому рівнях, включно з ОТГ в буферній зоні

-         4380 осіб, які постраждали внаслідок збройного конфлікту, у тому числі:

-         90 осіб похилого віку, які отримують послуги догляду вдома і 90 осіб з їх найближчого оточення, які отримують консультаційні послуги, окрім домашнього догляду;

-         1000 дітей та молоді та 1760 членів їх сімей, які беруть участь у роботі з дітьми та молоддю;

-         1500 бенефіціарів, які отримують послуги переадресації та інформаційні послуги, у тому числі люди похилого віку, особи, які потребують юридичних консультацій та послуг з працевлаштування;

-         100 вразливих дорослих, які потребують психологічного консультування в результатікарантинних заходів під час пандемії COVID-19 (у тому числі люди похилого віку, люди з фізичними та розумовими вадами)

-         загалом, 20% — переселенці, 80% належать до місцевого населення з місцевих громад. 70% — жінки та 30% — чоловіки; 15-20% — люди з інвалідністю.

-         5 обєднань  отримувачів соціальних послуг

-         60 волонтерів Карітасу

Партнери проекту на місцевому рівні:

Співпраця з державними та недержавними установами, включно з державними соціальними службами, школами, поліцією та медичними службами, також служить для розробки стратегій сталого розвитку та адаптованих концепцій соціальних послуг, а також для організації переадресації на основі потреб, спільних заходів та інформаційно-просвітницьких кампаній.

Соціальний центр Карітас підтримуює створення та подальший організаційний розвиток об’єднань шляхом проведення тренінгів, консультацій з питань юридичної реєстрації, лобіювання та адвокаційної діяльності, а також надання приміщень для їх зустрічей. Об’єднання підтримуватимуть ініціативи Карітасу, щодо надання якісних та сталих соціальних послуг з власними вимогами до місцевих органів влади.

СОЦІАЛЬНО-ПЕДАГОГІЧНА РОБОТА З ДІТЬМИ ТА МОЛОДЮ

Соціальні послуги у Карітас надаються згідно концепції Карітас Україна та Державних стандартів:

- соціальна адаптація

- психологічне консультування

- привенція

Основні види роботи:

ДОМАШНЯ ОПІКА

Літні люди складають близько 23% цільової групи. Вони часто живуть самотньо або ізольовано; їм часто не вистачає уваги, мотивації та навичок самодопомоги, особливо допомоги у щоденних домашніх турботах і особистій гігієні. Їм часто не вистачає сприятливого середовища. Зокрема хворим людям важко доглядати за собою. Самотні літні люди особливо підпадають під ризик у разі подальшого поширення пандемічних і карантинних заходів COVID-19. Крім послуг домашнього догляду, проєкт надає літнім людям інформаційні та реферальні послуги, а також психологічні консультації.

Основні види роботи:

Прийняти. Зрозуміти. Допомогти.